Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 4 in parteneriat cu Asociatia Help Autism, au lansat recent la sediul Centrului de Zi si Recuperare Copii cu Dizabilitati Harap Alb, parteneriatul public-privat incheiat intre cele doua institutii.
Demersul se va concretiza in deschiderea unui centru de interventie timpurie si terapie specifica individuala pentru copilul cu autism, destinat terapiei copiilor cu autism de pe raza sectorului 4, cu varsta pana in 4 ani, ce va functiona in subordinea DGASPC Sector 4. Parteneriatul incheiat cu DGASPC Sector 4 este cel de-al saselea parteneriat de acest tip al asociatiei Help Autism si isi propune extinderea bunelor practici obtinute in colaborarea cu alte institutii publice din tara, pentru a facilita accesul la servicii gratuite de recuperare pentru familiile din sectorul 4.
In Romania, se estimeaza un numar de peste 30.000 de copii diagnosticati cu tulburare de spectru autist insa din pricina costurilor mari ale serviciilor de recuperare, costuri ce depasesc de cele mai multe ori veniturile unei familii, accesul la programele necesare recuperarii este limitat. In lipsa terapiei specifice, perspectivele de recuperare si integrare ale copiilor diagnosticati sunt ingrijoratoare, mare parte dintre acestia ajungand la maturitate adulti neintegrati si de cele mai multe ori institutionalizati.
“Interventia timpurie reprezinta o prioritate pentru noi deoarece aderenta la terapie a copilului cu varsta sub 4 ani este excelenta, la aceasta varsta cresc considerabil sansele de integrare. Asa putem oferi sansa micutilor nostri de a deveni adulti integrati in comunitatea din care fac parte. Inca lipsesc serviciile de terapie si nu putem spune ca la nivel national este asigurat accesul copiilor la aceste servicii dar cred ca este datoria noastra, a autoritatilor locale, sa dezvoltam acest sector social pentru a veni in sprijinul copiilor care au mare nevoie de acest lucru.” Mihaela Ungureanu, director general DGASPC Sector 4.
In cadrul noului centru, 20 de copii diagnosticati cu autism, provenind din familii nevoiase, de pe raza sectorului 4 vor beneficia de servicii gratuite pentru recuperarea intarzierilor in dezvoltare. Cladirea este pusa la dispozitie de Primaria Sectorului 4 care preia si cheltuielile administrative. Costurile serviciilor de diagnostic, evaluare psihologica, consiliere si terapie pentru cei 20 de copii, sunt suportate din fondurile colectate de Asociatia Help Autism prin implicarea parintilor beneficiari ai asociatiei in programul “Parinte pentru Parinte”. (A.D.).